Woodside House

Sheltered by a ridge of trees and situated in the corner of a working farm overlooking fields of barley, Woodside house was designed as an L-shaped volume defining an inner courtyard garden. Full-height windows open up to the courtyard, extending the interior space into an outdoor room and blurring the boundary between inside and outside. The glazing also allows for views to and between both wings of the main floor, contributing to a feeling of openness while optimizing natural light conditions. Upper clerestory windows provide privacy on the more public facing areas of the building, creating excellent natural ventilation throughout.

Careful attention has been paid to the use of environmentally-sustainable materials and building systems. Fresh water is supplied by an underground spring, with waste water being processed through a septic system, and rainwater run-off used for irrigation. Passive heating, cooling and ventilation are achieved through the specific placement of large operable windows whose positioning has been informed by the movements of the sun. A horizontal ground-source geothermal system located below the surrounding fields provides radiant heating through the concrete slab floor of the house.

In the manner of restrained Swiss architecture, the building elevations exhibit a repetition of elements while employing modular building materials, ultimately resulting in lowered construction times and costs. Buff-coloured brick was selected to complement the sandy loam of the earth upon which the dwelling sits and the muted, golden fields that surround it.

Hide info